Historialuentonisarjani keväällä 2022

Kaikki luennot pidetään Majatalo Osulassa, ellei toisin mainita. Luennot pidetään sunnuntaisin ja alkavat kello 11.00. Ennakkoilmoittautuminen luennoille on suotavaa, sillä paikkoja on rajoitetusti (Maksimi 20 henkilöä kerrallaan). 

Hinta luennoille on 10€/ luento/ henkilö. Maksaa voit joko käteisellä tai pankkikortilla.

Ilmoittautumislomake on tämän sivun alareunassa

Kaikki muutokset aikatauluihin on mahdollisia. Seuraa näitä sivuja sekä aikatauluja. Koronan kehittymisen takia kannattaa seurata valtiovallan ohjeistuksia.


Kalapuron tarina

LUENTO ON PERUTTU LEVINNEEN KORONAN SEKÄ NOROVIRUSTAUDIN TAKIA.

Aisti vanhan talonpoikaistalon ja savupirtin tunnelma tarinan muodossa. Luennon kesto on n. 1,5 h. 

Tuovilanlahden koulu

LUENTO ON PERUTTU LEVINNEEN KORONAN SEKÄ NOROVIRUSTAUDIN TAKIA.

Koulun historiassa pääset aikamatkalle Tuovilanlahden opinahjon historiaan. Käymme läpi koulun syntyhistorian, opettajat kautta aikain, oppiaineet alkuvaiheessa sekä katselemme luokkakuvia 1909 alkaen. 

Kaupat Tuovilanlahdessa

LUENTO ON PERUTTU LEVINNEEN KORONAN SEKÄ NOROVIRUSTAUDIN TAKIA.

Tule kuulemaan Tuovilanlahden kauppojen historiaa Petter Lyytikäisen kaupasta T-kauppa Koistiseen. Kuule myös, mistä Roopentori sai nimensä.  


Laivaliikenne Tuovilanlahteen  

Luennon esitysaika: 30.1.2022 klo. 11.00

Luennolla käydään läpi laivat, jotka ovat liikennöineet kylällemme, kippareista Pesosista sekä millaista laivaliikenne vuosisadan alussa oli matkustajan silmin kuvien kera. 

Entisaikain tietäjien parissa  

Luennon esitysaika: 6.2.2022 klo. 11.00

Miten entisajan tietäjät osasivat parantaa sairauksia voitelemalla, pesemällä sekä mittaamalla. Entä miten tehdään madonjälenvoidetta tai tulenjälenvoidetta ja mitä taikaloitsuja niihin kuului. Näistä ja monesta muista maagisista asioista entisaikaan kerron luennossani

Tuovilanlahden konepaja ja tinaamo  

Luennon esitysaika: 13.2.2022 klo. 11.00

Luennolla käydään konepajan tarina tekstein ja kuvin sekä Tinaamon historia 1950 luvulta lähtien 


Tuovilanlahden henkilöhistoria I  

Luennon esitysaika: 20.2.2022 klo. 11.00

Tule kuulemaan kuka oli Pikku Riätälj tai miten taitelijat Eero Järnefelt ja Jalmari Ruokokoski kuuluvat Tuovilanlahden historiaan. 

Tuovilanlahden henkilöhistoria II

Luennon esitysaika: 27.2.2022 klo. 11.00

Kuka oli Hellin Junnu tai mitä Pekka Rissanen teki Tuovilanlahdessa. Mm. näistä asioista kuulet Tuovilanlahden henkilöhistoria osa II:ssa. 

Käynti Tuovilanlahdessa  

Luennon esitysaika: 6.3.2022 klo. 11.00

Kaapro Jääskeläinen eli August Bernhard Mäkelä kertoo lehtijutussaan vuonna 1908 käynnistään Korkeakoskella. (Iloisia juttuja III, 1908)


Wanhan ajan joulu  

Luennon esitysaika: 13.3.2022 klo. 11.00

Luennollani Wanhan ajan joulu pääset entisajan joulun tunnelmaan. Käymme läpi, miten jouluun valmistauduttiin sekä miten joulua vietettiin.

Tuovilanlahden nuorisoseura  

Luennon esitysaika: 20.3.2022 klo. 11.00

Nuorisoseuran juuren alkavat raittiusjärjestö Pisarasta ja seura perustettiinkin v. 1908. Paljon on mahtunut vuosien varrelle ja näistä kaikista asioista kerron luennollani.

Elämää savutuvassa  

Luennon esitysaika: 27.3.2022 klo. 11.00

Harvat ovat tietoisia että 1930 -luvulla tuhannet suomalaiset elivät elämäänsä savupirteissä. Ei tarvinnut kuin matkustaa esim. jonkin Pohjois-Savon pitäjän syrjäseuduille saadakseen vaeltaa savupirtistä savupirttiin. Näistä savupirtin asukkaista ja elämäntavasta kuulette tällä luennolla


Nämä Vanhan ajan vuodenkierron tekstit ovat Taivaannaulan sivuilta osoitteesta Vuodenkierto - Taivaannaula

Luennoilla esitetyt tekstit on kirjoittanut Anssi Suhonen

Vanhan ajan vuodenkierto I

Kuukaudet: Marras -Helmikuu

Luennon esitysaika: 3.4.2022 klo. 11.00

Maaseuturahvaan elämä on pohjautunut luonnon vuotuisen kierron seuraamisen. Kansanomaiset pyhät ja merkkipäivät ovatkin luonnonkierron ja sitä kautta perinteisen elämäntavan vuotuisia merkkihetkiä. Tällä luennolla keskitymme marras -ja helmikuun tapahtumiin. Pääset kuulemaan mitä merkitsevät mm. seuraavat asiat kuten kekri, jakoaika, römppäviikko, kylvöleipä, Martin päivä, Liisan päivä, Litvetin päivä, Antin päivä, Nuutin päivä, selkäviikot, kynttilän päivä. Entä mitä tiesi, jos Varis tai korppi raakkui joulukuussa.

Vanhan ajan vuodenkierto II

Kuukaudet: Maalis -Kesäkuu

Luennon esitysaika: 10.4.2022 klo. 11.00

Tällä luennolla keskitymme maalis -ja kesäkuun tapahtumiin. Pääset kuulemaan mitä merkitsevät mm. seuraavat asiat kuten Marjakuu, mitä merkitsee, jos maaliskuussa on halla maata myöten, teeren kukerrusta maaliskuussa, mikä on Mato -Pentti sekä lankalauantai.

Vanhan ajan vuodenkierto III

Kuukaudet: Heinä -Lokakuu

Luennon esitysaika: 17.4.2022 klo. 11.00

Tämä luento on jatkoa maaliskuu - kesäkuun luentoon. Tällä luennolla pääset kuulemaan mitä merkitsee, jos heinäkuussa aurinko laskee pilveen, mitä kertoi Heinä-Maijan päivä tai Ukon pyhä.


Mustanlähteen sekä Pirunpesän tarinat  

Luennon esitysaika: 24.4.2022 klo. 11.00

Mustalähteen, tuo mystisen uhrilähteen tarina Olavi Mykkäsen kertomana sekä Tuovilanlahden kalliossa sijaitsevan Pirunpesän tarina. Luennolla kuullaan kuinka piru ajettiin aikoinaan asumaan tähän pesään 

Tuovilanlahden Korkeakoski 

Luennon esitysaika: 1.5.2022 klo. 11.00

Korkeakoski on syntynyt muinaiseen kallioperän murtumalinjaan, jonka kallioreunat ovat paikoitellen nähtävissä muun muassa putouksen kohdalla. Luennolla kuullaan Korkeakosken historiaa nykypäiviin saakka

Vanhoja kuvia sekä tarinoita Tuovilanlahdesta I 

Luennon esitysaika: 15.5.2022 klo. 11.00

Tule kuulemaan ja katselemaan esitystä, jossa käydään läpi henkilöitä, tapahtumia sekä vanhoja lehtijuttuja kylältämme. Tämä ja neljä seuraavaa esitystä on ns. Tuovilanlahden "sitä sun tätä" eli näihin luentoihin on kerätty kuvamateriaalia, lehtijuttuja jne. joita ei ole voinut lisätä aikaisempiin esityksiin. Esityksessä on mm. mainoksia, henkilöitä, "Aikojen takaa" -lehtijuttuja, jne..


Vanhoja kuvia sekä tarinoita Tuovilanlahdesta II 

Luennon esitysaika: 22.5.2022 klo. 11.00

Tule kuulemaan ja katselemaan esitystä, jossa käydään läpi henkilöitä, tapahtumia sekä vanhoja lehtijuttuja kylältämme. Tämä esitys on ns. Tuovilanlahden "sitä sun tätä" eli tähän luentoon on kerätty kuvamateriaalia, lehtijuttuja jne. joita ei ole voinut lisätä aikaisempiin esityksiin. Esityksessä on mm. kuvia Korkeakoskelta, nuorisoseurantalolta, henkilökuvia, lehtijuttuja, jne.

Vanhoja kuvia sekä tarinoita Tuovilanlahdesta III 

Luennon esitysaika: 29.5.2022 klo. 11.00

Tule kuulemaan ja katselemaan esitystä, jossa käydään läpi henkilöitä, tapahtumia sekä vanhoja lehtijuttuja kylältämme. Tämä esitys on ns. Tuovilanlahden "sitä sun tätä" eli tähän luentoon on kerätty kuvamateriaalia, lehtijuttuja jne. joita ei ole voinut lisätä aikaisempiin esityksiin. Esityksessä on kuvia Lokson padon murtumisesta, henkilökuvia, lehtijuttuja joita ei ole aikaisemmissa esityksissä, jne.

Vanhoja kuvia sekä tarinoita Tuovilanlahdesta IV 

Luennon esitysaika: 5.6.2022 klo. 11.00

Tule kuulemaan ja katselemaan esitystä, jossa käydään läpi henkilöitä, tapahtumia sekä vanhoja lehtijuttuja kylältämme. Tämä esitys on ns. Tuovilanlahden "sitä sun tätä" eli tähän luentoon on kerätty kuvamateriaalia, lehtijuttuja jne. joita ei ole voinut lisätä aikaisempiin esityksiin. Esityksessä on kylämme autoilijoiden kuvia, poliisien kuvia, lehtijuttuja onnettomuuksista, jne.

Ilmoittaudu luennoille