Palosanko

Palosanko on ollut ennen vanhaan oiva väline tulipalojen sammutukseen. Mutta miksi sanko on yleensä kartion muotoinen, eli pohjasta suipponeva. Vastauksia on monia. 

Ensinnäkin tällainen sankon muoto poistaa veden roiskumisen mahdollisuuden. Tämän suunnittelun ansiosta vesi virtaa heitettäessä kohteeseensa eli tulipaloon hyvin. Tämä ominaisuus on tärkeä ja joskus ratkaiseva tekijä tulipalon sammuttamisessa. Kun käytettiin tavanomaista ämpäriä, näin hyvää tulosta ei saavutettu.

Toinen palosankojen muodon syyksi on kerrottu, että kun tulipaloja sammutettiin talvikaudella, terävä kartiomainen muoto mahdollisti vesilammikon jään lävistyksen. Palosankon käyttö nimenomaan tällaisiin tarkoituksiin johtuu siitä, että vesihana tai vesikaivo voi olla paljon kauempana tulesta kuin vesilammikko ja samalla kun tulipaloa sammutetaan, aika on ratkaiseva tekijä.

Kolmanneksi kun vettä nostetaan kaivosta tai lammista, kartiopohjainen sanko uppoaa paljon helpommin ja nopeammin, koska siinä ei ole tasaista pohjaa joka estää sankon uppoamisen nopeasti. Myös kartiomallisen pohjan muoto tekee siitä helpommin kädessä pidettävän kun vettä heitetään tulipaloon.

Myös palosankon kartiomallinen pohja estää sen, ettei sitä niin helposti ole otettu kotitalouden muihin käyttötarkoituksiin kuten esimerkiksi lehmien lypsysankoksi.