Työmies

Työmies oli helsinkiläisen Tupakkatehdas Fennian valmistama savuke, jota tuotettiin vuosina 1902–1984.

Työmies oli holkkisavuke, eli siinä ei ollut suodatinta, vaan se oli kovitettu ontto paperikartio, joka oli päästä avoin. Jotta tupakanpuruja ei kulkeutuisi suuhun, savukkeeseen tuli liittää lyhyt puinen holkki, joka tuli pakkauksen mukana. Mikäli holkki katosi, kartion saattoi litistää tai tukkia pumpulilla tai vastaavalla. Kansan suussa Työmiestä ja muita holkkisavukkeita kutsuttiin "pöllitupakeiksi".

"Kansan savukkeena" tunnettua Työmiestä markkinoitiin muun muassa taloudellisena: Polttaessanne Työmies-savukkeita olette taloudellinen, sillä tupakanpaljouteen nähden vastaa kotelo Työmies-savukkeita hyvinkin 2–3 koteloa savukkeita paperi-imukkeella. (Suomen sosialidemokraatti, toukokuu 1932)

Syksyllä 1945, jolloin ylellisyystarvikkeet olivat kortilla, saattoi 4 pinokuutiometriä halkoja hakannut metsätyömies ostaa "metsätyömaiden tehopakkauksen", joka sisälsi kahvia, sokeria ja Työmies-tupakkaa.

Varsinkin Helsingin olympialaisten myötä Suomeen saapui ulkomaisia suodatinsavukkeita ja kotimainen tuotanto kääntyi hiljalleen laskuun. Työmies-tupakkaa valmistettiin vuosikymmenten ajan aina vuoteen 1984 saakka, jolloin lääkintöhallitus kielsi sen valmistamisen sellaisenaan korkeiden terva- ja nikotiinipitoisuuksien vuoksi.

Mainoksessa vuodelta 1960 Työmies-savuketta kuvataan näin: "Miehisten miesten jämerä savuke. Työmies on aina täyttä tupakkaa. Palaa vain silloin kuin itse haluatte."